Filippinernas president säger att han aldrig kommer att be om ursäkt för de dödsfall i drogkriget som han orsakade

Rodrigo Duterte, Filippinernas president som helt ogenerat dödar knarklangare, kommer att gå till historien som den mest brutala ledaren i alla drogkrig.

Det är svårt att föreställa sig personer som är mer besatta av förbudet och drogkriget än Harry Anslinger, Richard Nixon och Ronald Reagan. Men Filippinernas president Rodrigo Duterte kan gå till historien som den mest brutala droghataren genom tiderna. Den 4 januari förklarade han för allmänheten att han aldrig kommer att be om ursäkt för de dödsfall av misstänkta narkotikamissbrukare och langare som dödats i polisinsatser under hans krig mot droger. Rättighetsgrupper är (med rätta) förfärade.

Enligt statliga uppgifter i Filippinerna har mer än 6 200 narkotikamisstänkta personer – inte ens personer som dömts för narkotikabrott i domstol – dött i narkotikabekämpningsoperationer mellan det att Duterte tillträdde i juni 2016 och november 2021. Det är ironiskt att han vann presidentposten på en plattform för antikorruption och ”lag och ordning”. Det sistnämnda ger oss skrämmande syra-flashbacks till Trumps kampanj samma år.

Annons
Tesla

”Jag kommer aldrig, aldrig att be om ursäkt för dödsfallen”, sade Duterte i ett veckovis nationellt tal, enligt Reuters. ”Döda mig, fängsla mig, jag kommer aldrig att be om ursäkt”. Rättighetsgrupper och kritiker säger att brottsbekämpare har avrättat drogmisstänkta summariskt, men polisen säger att de dödade var beväpnade och hade gjort våldsamt motstånd mot gripandet. (Polisen i USA säger också detta…)

Duterte gjorde detta uttalande under sitt första nationella tal för året. Han lovade att skydda poliser som gör sitt jobb och uppmuntrade dem att slå tillbaka när deras liv är i fara.

Tack och lov är Duterte enligt landets konstitution förbjuden att söka omval nästa år. I teorin skulle han kunna straffas för sina hårda narkotikabrott. Men analytiker säger att det finns en chans att han kan komma undan oskadd om en politisk allierad väljs som ersättare. I så fall skulle den nyvalde presidenten troligen skydda Duterte från rättsliga repressalier för att han upprätthåller en omänsklig regim för drogkrig.

Domare vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) godkände i september förra året en formell utredning av Dutertes krig mot narkotika. ICC avbröt utredningen i november efter en begäran från den filippinska regeringen, som dock hänvisade till sina egna utredningar. Duterte sade omedelbart upp Filippinernas medlemskap i ICC i mars 2018, en månad efter att en åklagare vid ICC sagt att en preliminär undersökning om drogkriget pågick.

Originalartikeln

Författare