Kanada kan bli det första landet att ha en laglig gräsbutik på en flygplats

Är du stressad av semesterresor och oändliga flygförseningar? Gå in i terminalens lagliga gräsbutik, ta med dig några ätbara saker och slappna av.

Kanada kan komma att bli det första landet i världen som tillåter resenärer att köpa lagligt gräs på en flygplats.

Förra veckan tillkännagav tjänstemän från Prince George Airport (YXS), ett internationellt resecentrum i centrala British Columbia, planer på att öppna världens första flygplatsbaserade cannabisbutik för vuxna. För att lansera den nya satsningen samarbetar Prince George Airport Authority (PGAA) med Copilot, ett företag som arbetar med laglig cannabis och som arbetar för att integrera laglig cannabis på flygplatser i hela Kanada.

Annons
Aureum Heathcare

PGAA:s vd Gordon Duke berättade för Prince George Citizen att Copilot ”kontaktade oss i början av 2020 med ett förslag om att öppna den första cannabisbutiken i en flygplatsterminal i världen, så vitt vi vet”. Vi är övertygade om att Copilot här på YXS kommer att förbättra de tjänster som våra andra affärspartner erbjuder våra passagerare och invånarna i vår region”.

Partnerna har redan fått ett första godkännande för butiken, men väntar fortfarande på det slutliga godkännandet från stadens tjänstemän. Om den godkänns kommer försäljningsstället att öppna i shoppingområdet utanför flygplatsens säkerhetskontroll, vilket gör det tillgängligt för lokalbefolkningen och inte bara för resenärer. Den föreslagna haschbutiken skulle sälja standardutbudet av blommor, ätbara produkter och andra produkter som är lagligt tillgängliga i British Columbia.

Kanada tillåter vuxna att ta med sig upp till 30 gram gräs på inrikesflyg, men rökfria lagar förbjuder passagerare att tända på flygplan eller i flygplatsterminaler. I likhet med andra kanadensiska flygplatser tillåter YXS resenärer att röka tobak i utsedda utomhusområden, men det finns inget separat rökområde för cannabis – åtminstone inte ännu. Om butiken för vuxna godkänns säger PGAA att man kommer att överväga att inrätta ett särskilt utrymme för gräsrökare.

Av alla flygplatser i Kanada valde Copilot att inleda sina planer i Prince George, en medelstor flygplats som regelbundet betjänade omkring en halv miljon passagerare per år före pandemin. ”Vi kände att Prince George var det bästa stället att börja på grund av flygplatsens storlek och samhällskulturen”, säger Reed Horton, medgrundare av Copilot, till Prince George Citizen.

”Vi ansåg att flygplatsen var tillräckligt stor för att ha tillräckligt med passagerartrafik och tillräckligt med flygningar för att testa de olika aspekterna av affärsmodellen, men tillräckligt liten för att vi skulle kunna utveckla en gemenskapskänsla och det skulle inte nödvändigtvis kännas som om vår butik låg i ett hav av andra butiker eller att det var en överväldigande upplevelse för andra passagerare eftersom det är ett mycket nytt koncept”, tillade Horton.

Copilot har haft ett nära samarbete med federala och provinsiella tillsynsmyndigheter för att få godkännande för den föreslagna butiken. Men för att planerna ska kunna gå vidare måste staden Prince George ändra flygplatsens kommersiella zonindelning för att tillåta ogräsförsäljning och ge företaget en affärslicens. I veckan inledde kommunfullmäktige processen genom att godkänna en ny stadga som skulle ändra flygplatsens zonindelning för att tillåta kommersiell försäljning av cannabis.

Stadsfullmäktige måste nu hålla en offentlig utfrågning för att inhämta kommentarer om licensen för gräsförsäljning och omläggningen av flygplatsen. Efter utfrågningen kommer fullmäktige att rösta om huruvida man officiellt ska godkänna dessa ändringar eller inte. Om staden godkänner förslaget har Copilot för avsikt att ha butiken igång i slutet av sommaren.

Originalartikeln

Författare