Rysk domstol finner Brittney Griner skyldig i narkotikarättegång

Åklagarna begärde att domstolen skulle döma henne till 9 och ett halvt år.

En rysk domstol fann på torsdagen den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner skyldig till droganklagelser och dömde henne till nio års fängelse, kulmen på en rättegång som har skapat spänningar mellan Moskva och USA.

Griner, som har suttit fängslad sedan februari, dök upp i rättssalen tidigare under dagen för att vädja om mildhet, samtidigt som hennes advokater och åklagaren framförde sina slutpläderingar.

Annons
smoketower 420

Den ryska åklagaren bad den domare som ledde målet att döma Griner till nio och ett halvt år.

Den fällande domen, som avkunnades omkring klockan 11 på östkusten i USA, var allmänt väntad och gör Griners öde ”föremål för diplomatiska förhandlingar mellan Ryssland och USA”, som New York Times uttryckte det.

Under de senaste dagarna har ryska och amerikanska tjänstemän diskuterat ett eventuellt fångutbyte mellan Griner och Viktor Bout, en rysk vapenhandlare som för närvarande avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff i USA.

Förra veckan lade Biden-administrationen fram ett erbjudande till Ryssland som skulle innebära att Bout, Griner och Paul Whelan, en amerikan som har suttit fängslad i Ryssland på grund av spionageanklagelser sedan 2018, skulle släppas.

Tidigare i veckan rapporterade Bloomberg att Ryssland hade avvisat det erbjudandet och i stället föredragit en uppgörelse som skulle säkra frisläppandet av två ryska fångar.

New York Times rapporterade på torsdagen att ”tjänstemän i Moskva har sagt att en dom i hennes rättegång var en nödvändig förutsättning för ett eventuellt utbyte” av Griner.

Griner, en stjärna i WNBA:s Phoenix Mercury, reste tillbaka till Ryssland den 17 februari för att avsluta sin säsong för UMMC Ekaterinburg – som hon spelar för under WNBA:s lågsäsong – när myndigheterna hittade cannabisolja i hennes bagage. Hon greps och anklagades för narkotikabrott som kan ge ett fängelsestraff på upp till 10 år.

Hennes häktning, som skedde bara några dagar före Rysslands invasion av Ukraina, har blivit ytterligare en spänning i den geopolitiska striden mellan Moskva och västvärlden. I maj omklassificerade det amerikanska utrikesdepartementet henne som ”felaktigt frihetsberövad”.

Griner erkände sig skyldig till anklagelserna förra månaden, men insisterade på att det inte var hennes avsikt att bryta mot lagen. När hon talade till domstolen på torsdagen vädjade hon återigen om mildhet.

”Jag vill be om ursäkt till mina lagkamrater, min klubb, mina fans och staden (Jekaterinburg) för mitt misstag som jag gjorde och den förlägenhet som jag orsakade dem”, sade Griner enligt Associated Press, som noterade att hennes röst ”sprack”. ”Jag vill också be om ursäkt till mina föräldrar, mina syskon, Phoenix Mercury-organisationen hemma, de fantastiska kvinnorna i WNBA och min fantastiska make hemma.”

Griner talade också varmt om sin erfarenhet av att spela för Ekaterinburg sedan 2014.

”Jag hade ingen aning om att laget, städerna, fansen och mina lagkamrater skulle göra ett så stort intryck på mig under de 6 1/2 år som jag tillbringade här”, sade hon enligt Associated Press. ”Jag minns tydligt hur jag kom ut från gymmet och alla små flickor som satt på läktaren och väntade på mig, och det var det som fick mig att fortsätta komma tillbaka hit.”

President Joe Biden har utsatts för allt större påtryckningar för att få Griner frisläppt.

Förra månaden talade Biden och vicepresident Kamala Harris med Griners fru Cherelle efter att Griner skickat presidenten ett handskrivet brev.

”När jag sitter här i ett ryskt fängelse, ensam med mina tankar och utan skydd av min fru, familj, vänner, OS-tröja eller några prestationer, är jag livrädd för att jag kan vara här för alltid”, sade Griner i brevet till Biden.

”Jag inser att du har att göra med så mycket, men snälla, glöm inte bort mig och de andra amerikanska fångarna”, fortsatte Griner. ”Snälla gör allt du kan för att få oss hem. Jag röstade för första gången 2020 och jag röstade på dig. Jag tror på er. Jag har fortfarande så mycket gott att göra med min frihet som ni kan hjälpa till att återställa. Jag saknar min fru! Jag saknar min familj! Jag saknar mina lagkamrater! Det gör mig ont att veta att de lider så mycket just nu. Jag är tacksam för allt ni kan göra för att få hem mig.”

Originalartikeln

Författare