Studie visar de ekonomiska konsekvenserna av schweizisk lagstiftning om cannabis

Cannabis genererar en årlig omsättning på cirka 1 miljard schweiziska franc (1,03 miljarder dollar) i Schweiz, enligt en ny studie.

Siffran, som offentliggjordes av universitetet i Genève i måndags, omfattar produktion, import och handel i den svarta ekonomin samt laglig ekonomisk verksamhet, särskilt polisarbete, rättsväsendet, socialt arbete och hälsovård.

Det motsvarar 582 miljoner franc i årliga intäkter på den schweiziska marknaden för cannabis för fritidsbruk, enligt forskarna.

Annons
Cannabis i Fokus YouTube

Dessutom uppgår den direkta och indirekta omsättningen för de andra segmenten av cannabissystemet till cirka 425 miljoner franc per år utan att ta hänsyn till det totala bruttoförädlingsvärdet, enligt studien.

Den ”totala sysselsättningseffekten av den ekonomiska verksamheten” som är kopplad till det nuvarande systemet uppgår till cirka 4 400 heltidsekvivalenter.

Forskarna simulerade också tre olika scenarier för att visa den potentiella ekonomiska effekten av alternativa cannabisregleringar. Den skulle uppnå en omsättning på mellan 650 miljoner och 200 miljoner franc.

Cannabis är en förbjuden drog i Schweiz. Cannabisprodukter är endast tillåtna om de innehåller mindre än 1 % av den aktiva substansen THC. Men även då måste vissa regler följas.

Sedan maj 2021 har vetenskapliga pilotförsök med cannabis för rekreationsändamål tillåtits under förutsättning att de godkänts av regeringen.

I en tidigare studie som publicerades av en grupp organisationer, däribland Addiction Switzerland 2020, uppskattas den nationella cannabismarknaden vara värd upp till 500 miljoner franc (515 miljoner dollar).

Originalartikeln

Författare