Stockholm Medical Cannabis Conference

Almedalstalare, kräv utredning av narkotikan och gängvåldet!

Gängvåldet, det är något som Christian Engström hoppas att årets partiledare ska krävas på av er under Almedalen. ”Men vågar något riksdagsparti vara ens så radikalt?”, Det är vad han frågar sig!

Idag inleds Almedalsveckan, och alla partiledarna kommer hålla tal. Alla kommer prata om gängvåldet, och alla kommer mena att deras eget parti har lösningen på problemet. Men ingen av dem kommer ens våga snudda vid tanken på att legalisera cannabis för att ta bort gängens basinkomst och grundfinansieringen av våldet.

Att ingen av partiledarna kommer göra ett utspel om legalisering får man ha viss förståelse för. Att direkt kräva en ny narkotikapolitik skulle vara en stor kursändring för vilket som helst av riksdagspartierna. Det skulle behöva förankras i beslut på partistämmorna, och är ingenting som partiledaren kan snyta ur rockärmen i upptakten till en valrörelse.

Annons
Cannabis i Fokus annons

Men vilken som helst av partiledarna skulle kunna ta ett första steg, och kräva en bred utredning av vad vår nuvarande narkotikapolitik har haft för effekter. Att kräva ett bättre faktaunderlag för att kunna diskutera lösningar på ett akut samhällsproblem, det ligger inom partiledarens mandat i alla partier.

Vi som tror att en legalisering av cannabis skulle vara ett effektivt sätt att slå mot den ekonomiska basen för gangstervåldet vill förstås se en sådan utredning. Det är vad vi har krävt hela tiden. En utredning för att ta fram ett faktaunderlag kommer vara hur det börjar den dagen Sverige bestämmer sig för att se över narkotikapolitiken. På kort sikt har vi egentligen ingen anledning att kräva något mer än just en objektiv utredning, eftersom det under alla omständigheter kommer vara det första steget när förändringen väl kommer.

Men även de som är övertygade om att dagens restriktiva narkotikapolitik fungerar bra och ska ligga fast, borde vara för att frågan utreds. Om de har rätt kommer ju utredningen att visa det, och då har de stärkt sin position i debatten. Då skulle de som vill fortsätta sträva mot det narkotikafria samhället inte längre behöva använda Morgan Johanssons magkänsla som sitt huvudargument.

Normalt brukar det inte betraktas som så sexigt i politiken att kräva en utredning. Ofta brukar ju frasen ”vi ska tillsätta en utredning” i praktiken betyda ”vi begraver frågan i några år så vi slipper göra något”. När regeringen för några månader sedan tillsatte en riggad narkotikautredning med skygglappar var det precis det det handlade om.

Men om regeringen – den nuvarande eller nästa – skulle bestämma sig för att ta bort skygglapparna och låta utredningen utreda på riktigt, då skulle det kunna bli början på något riktigt stort. Om någon av partiledarna skulle föra fram det kravet under sitt tal i Almedalen, skulle det sända en stark signal till väljarna att det partiet verkligen är berett att vända på varje sten för att komma åt gangstergängen.

För något måste vi göra åt skjutningarna och våldet, och bara mer av samma kommer inte att räcka. Det inser en stor del av väljarna. De väntar bara på att någon partiledare för ett etablerat parti ska erkänna att den politik vi har fört hittills har misslyckats, och att det är dags att släppa prestigen och ta tag i problemet på riktigt. Då är första steget en förutsättningslös utredning för att se hur verkligheten ser ut.

Men vågar något riksdagsparti vara ens så radikalt?