Riksdagskandidater som vill legalisera cannabis – del 3

Christian Engström levererar ännu fler liberaler och centerpartister till cannabiskrysset! Nu dyker dock även första Sverigedemokraten in på spelplanen. Kan Ottos förutspådda cannabisallians bli verklighet nästa mandatperiod?

Personvalskampanjen Cannabiskrysset har nöjet att presentera ytterligare fem riksdagskandidater som vill legalisera cannabis. Den här gången kommer kandidaterna från Centern, Sverigedemokraterna och Liberalerna.

Inget av riksdagspartierna vill legalisera cannabis – ännu. Men politikerna som Cannabiskrysset presenterar vill det. Kan vi få in någon eller några av dem i riksdagen kan det bli början på en förändring av narkotikapolitiken. Det behövs.

Annons
Aureum Heathcare

Dogmen om nolltoleransen och det narkotikafria samhället har gjort att Sverige är det EU-land som straffar flest narkotikabrukare i förhållande till befolkningen. Men den har också lett till att vi både har högst narkotikadödlighet och flest gängskjutningar i hela EU. Och gängvåldet bara ökar. Så kan vi inte fortsätta.

Avkriminalisera allt bruk av narkotika. Det räddar liv, och gör att polisen kan fokusera på gängens våldsbrottslighet istället för att förnedra vanliga ungdomar med pissprover. Och gör så att cannabis kan säljas lagligt under reglerade former. Det minskar de kriminella gängens inkomster med flera miljarder, och gör att pengarna hamnar i statskassan istället.

Här är fem politiker som vill att Sverige ska välja den vägen framåt:

Nils Nilsson Puronen (C) i Skåne läns västra valkrets

– Tänk om alla som köper cannabis fick möjlighet att göra det utan att finansiera gängbrottslighet. Det säger sig självt att det hade varit ett hårt slag mot gängen, säger Nils Nilsson Puronen.

Han är vice ordförande för Centerns ungdomsförbund CUF. CUF vill avkriminalisera alla brukare och legalisera cannabis. Nils Nilsson Puronen står på plats nummer 8. på Centerns riksdagslista för Skåne läns västra valkrets.

Läs mer om Nils Nilsson Puronen (C)

Per Pettersson (C) i Stockholms läns valkrets

– Allt fler länder legaliserar eller avkriminaliserar bruk av cannabis med goda resultat för såväl skademinimering som att dra undan mattan för organiserad brottslighets finansiering. Det är dags att Sverige gör upp med den gamla unkna drogmoralismen och följer deras exempel, säger Per Pettersson.

Han står på plats 49. på Centerns riksdagslista för Stockholms läns valkrets.

Läs mer om Per Pettersson (C)

Frej Dristig (SD) i Västra Götalands läns västra valkrets

– Jag ställer mig absolut bakom att legalisera cannabis och att avkriminalisera alla brukare av narkotika. Jag har i mitt politiska arbete inom socialnämnden allt för ofta stött på folk som inte får den hjälp dom behöver pga sitt bruk av olika preparat, och ses då som kriminella och nekas adekvat vård, säger Frej Dristig.

Han sitter i kommunstyrelsen i Lilla Edet och kandiderar till riksdagen. Frej Dristig står på plats nummer 66. på Sverigedemokraternas riksdagslista för Västra Götalands läns västra valkrets.

Läs mer om Frej Dristig (SD)

Simon Chrisander (L) i Malmö kommuns valkrets

– Den illegala cannabisförsäljningen göder organiserad brottslighet i vårt land. Med pengar som härstammar från försäljningen av cannabis lockar gängkriminaliteten ungdomar på glid. Legalisering av cannabis minskar de ekonomiska möjligheterna för gängen att locka till sig ungdomar och minskar även rättsväsendets utgifter för brottsbekämpning av cannabisbruk, säger Simon Chrisander.

Han är ledamot av kommunalfullmäktige i Malmö och kandiderar till riksdagen. Simon Chrisander står på plats nummer 4. på Liberalernas riksdagslista i Malmö kommuns valkrets.

Läs mer om Simon Chrisander (L)

Patrik Szefer (L) i Norrbottens län

– Jag vill att cannabis ska legaliseras från 25 års ålder. Människor i vårt land måste ha friheten att själv kunna styra över sitt liv. Jag förespråkar det även för att det är bättre att skattepengar går till staten än dem kriminella, säger Patrik Szefer.

Han är ordförande för Liberalerna Gällivare, och  står på plats nummer 8. på Liberalernas riksdagslista i Norrbottens län.

Läs mer om Patrik Szefer (L)

Fler kandidater:

Riksdagskandidater som vill legalisera cannabis – del 1
Riksdagskandidater som vill legalisera cannabis – del 2

Alla Cannabiskryssets riksdagskandidater (hittills) ordnade efter valkrets

Författare