Stockholm Medical Cannabis Conference

God Fortsättning och Gott Nytt År i narkotikapolitiken!

Det är med optimistisk blick och nykter syn som Christian Engström sammanfattar delar av det gångna året. Med ett klassiskt ”God Fortsättning och Gott Nytt!” avslutar han dagens söndagskrönika.

Liberaliseringsvågen fortsatte att rulla över världen under 2021. Allt fler länder har insett att kriget mot narkotikan aldrig fungerade utan bara ledde till död och lidande, precis som alla andra krig. Istället tas olika steg mot både avkriminalisering av brukarna för att minska skadorna och rädda liv, och legalisering av försäljning av cannabis för att dra bort en mångmiljardmarknad från de kriminella gängen.

Det är en mycket glädjande utveckling.

Annons
Cannabis i Fokus annons

I USA är cannabis nu helt lagligt och reglerat i 18 delstater plus Washington DC. Under 2021 togs beslut om legalisering av cannabis i fem delstater: Connecticut, New Jersey, New Mexico, New York och Virginia. Den här utvecklingen kommer fortsätta. Ingen stat som har legaliserat cannabis har ångrat beslutet, och stödet för legalisering ökar hela tiden i USA, i synnerhet i de delstater som redan har tagit steget och sett vad som hände.

Cannabis är fortfarande olagligt på den federala nivån i USA, vilket leder till konstiga situationer och en hel del problem i de delstater som har legaliserat. Men frågan är under het debatt, så det lär bara vara en tidsfråga innan situationen i USA normaliseras.

Men den kanske största nyheten för oss i Sverige är att legaliseringen nu på allvar har nått Europa. I Tyskland har Socialdemokrater, Liberaler och Gröna i den nytillträdda regeringskoalitionen bestämt sig för att göra så att cannabis kan säljas lagligt under kontrollerade former. Själva kallar de sig för ”trafikljuskoalitionen”, eftersom deras partifärger är rött, gult och grönt. Men alla vi andra vet ju vad rött, gult och grönt brukar stå för, och när det gäller tysk politik har vi alldeles rätt den här gången. ;)

Det här kommer på sikt påverka även Sverige. Tyskland är det största och mest tongivande landet i EU, så även om det formellt sett inte är EU som bestämmer över medlemsländernas narkotikapolitik kommer Tysklands beslut förändra spelplanen i hela Europa.

I Sverige är varken Socialdemokraterna, Liberalerna eller Miljöpartiet för vare sig avkriminalisering eller legalisering. Ännu. Men när deras tyska systerpartier har brutit tabut, då blir det lättare för progressiva politiker i de svenska partierna att driva frågan internt. Det kommer bli svårt för Morgan Johansson att utmåla alla som vill se en förändrad narkotikapolitik som oansvariga drogliberala haschtomtar, när Tysklands socialdemokratiska förbundskansler är en av dem.

Förutom Tyskland har även Malta, Luxemburg, Schweiz och Nederländerna deklarerat att de kommer att legalisera, och Italien planerar en folkomröstning. I Norge röstade stortinget nej till den konservativa regeringens förslag till ”rusreform”, men frågan är fortfarande levande i debatten. Förr eller senare lär fler norska partier ansluta sig så att reformen kan gå igenom.

Och även i Sverige tänds fler och fler ljuspunkter i det som tidigare var ett kompakt drogpolitiskt vintermörker. Ungdomsförbunden MUF, CUF och LUF vill avkriminalisera allt bruk och legalisera försäljning av cannabis. Moderpartierna M, C och L är inte med på tåget ännu, men den dag de bestämmer sig för att Sverige behöver en mer verklighetsanpassad narkotikapolitik har deras ungdomsförbund redan färdiga förnuftiga förslag.

Kanske funderar liberalernas partiledare Nyamko Sabuni redan i den riktningen. I veckan släppte hon en försiktig försöksballong när hon sa att Liberalerna vill se att Sverige kommer ikapp resten av världen när det gäller medicinsk cannabis. Det skulle kunna vara en början.

Men det viktigaste skälet att tro på en förändring av narkotikapolitiken i Sverige är problemet med gängkriminaliteten. 2022 är ett valår, och vi vet redan nu att de dagliga skjutningarna kommer vara ett av valets huvudämnen. Magdalena Andersson har sagt att hon ska vända på varje sten för att komma åt gängen. Hittills har det betytt ”varje sten utom narkotikapolitiken, trots att narkotikapengarna är gängens basinkomst”. Men gängvåldet är inte fråga som hon kan sopa under mattan. Väljarna kräver en lösning på problemet. Och förstår man marknader och ekonomi bör det inte vara ett omöjligt steg att inse hur vi kan ta pengarna från gängen.

Så det händer saker över hela världen, och till och med i Sverige. Vare sig Sverige eller resten av världen har ännu den narkotikapolitik vi borde ha, långt därifrån. Men förändringens tid har kommit. Vi som bryr oss om narkotikapolitiken kan sammanfatta läget i världen med den traditionella mellandagshälsningen:

God Fortsättning och Gott Nytt År!