Stockholm Medical Cannabis Conference

Tog Magdalena Andersson legg på sin langare när hon själv partyknarkade?

”Hårdare straff om du köper knark av barn” har varit den senaste flugan i Sossarnas Sverige. ”En naturlig fråga i sammanhanget är förstås hur gammal Magdalena Anderssons langare var?” Undrar Christian Engström!

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson vill ha strängare straff för den som köper narkotika av någon som är under 18 år. Syftet är att göra det svårare för kriminella gäng att utnyttja barn till försäljning, och det är ju i och för sig lovvärt. Men som alltid inom narkotikapolitiken väljer hon något som låter tufft istället för det som faktiskt skulle kunna fungera.

– Om vi ska stoppa nyrekryteringen så krävs det ett paradigmskifte, sa Magdalena Andersson när hon presenterade sitt förslag.

– Var och en som partyknarkar behöver verkligen ta sig en funderare. Är det viktigare än att varje ung människa har rätt till en trygg uppväxt?

Återigen är alltså tanken att alla som använder narkotika ska sluta med det för att en politiker säger till på skarpen och hotar med straff. Problemet är bara att det är precis det som Sverige har försökt med i över 40 år, och det har inte fungerat alls. I alla tider har människor berusat sig på olika sätt, och det har inga politiker kunnat ändra på.

Till exempel har Magdalena Andersson själv erkänt att hon har provat cannabis när hon var yngre. Det var utomlands har hon sagt, men det var förstås olagligt i det landet när hon gjorde det. Men det hindrade bevisligen inte henne. Varför tror hon att alla andra ”partyknarkare” ska vara helt annorlunda än hon själv?

En naturlig fråga i sammanhanget är förstås hur gammal Magdalena Anderssons langare var. När hon tog den där jointen, kollade hon legg på personen hon fick den av? Det vet vi inte.

Men när det framkom att hon anlitat en städerska som jobbade svart på en städfirma utan kollektivavtal var hon snabb att komma med undanflykter. ”Även vi som vill göra rätt kan råka ut för oseriösa aktörer” var hennes försvar då.

– Kommer den ursäkten funka för cannabisköpare som lurats att tro att deras langare är myndiga?

undrar debattören Petter Karlsson på twitter.

Den frågan kommer nog inte Magdalena Andersson vilja svara på. Men hon borde svara på varför hon och Socialdemokraterna så envist motsätter sig att utreda narkotikapolitiken på ett seriöst sätt.

Twittersignaturen Granbarr kommenterade:

Alla som är emot en utredning av vår narkotikapolitik bör skämmas, extra mycket de som samtidigt kommer med förslag eller applåderar för straffskärpningar inom området. Det är ren idioti och kunskapsförakt från höger till vänster.

Granbarr fortsatte i en annan tweet:

Hur dumt detta förslag än är, ska fokuset riktas på politikerna som aktivt vägrar utreda narkotikalagstiftningen som idag ser till att gängen till 100% kontrollerar marknaden och involverar barn i den. Det behöver inte vara så här korkat, se alkohol.

Före detta riksdagsledamoten Anders Schröder (MP) undrade:

Finns det ingen punkt där vi frågar oss:
* Finns det nån forskning som stödjer att högre straff minskar efterfrågan?
* Vilken samhällskostnad kommer det innebära att låsa in stora mängder i övrigt laglydiga medborgare?

Ilan Sadé (MED), som är partiledare för utmanarpartiet Medborgerlig Samling, twittrade:

S vill ge den misslyckade drogpolitiken nytt bränsle och fylla våra fängelser med brukare som inte har granskat leverantörernas leg. Och den moderate justitieministern klappar händer!

Nya perspektiv på denna fråga hittar du inte i dagens riksdag.

Och Sverige skulle verkligen behöva nya perspektiv i narkotikapolitiken.

Så länge all försäljning av narkotika är kriminell, kommer all narkotikaförsäljning skötas av kriminella. Och det finns inget sätt att reglera en kriminell marknad, till exempel för att införa åldersgränser. Själva definitionen av att vara kriminell är ju att man inte följer lagen. Då hjälper det inte med ytterligare lagar.

Vill man lagstifta om hur gamla köpare och säljare ska vara, måste man legalisera och reglera. Så har vi gjort med alkohol, efter att svenska folket sa nej till ett totalförbud i folkomröstningen 1922. Idag finns det väldigt få svenskar som tycker att vi borde förbjuda alkohol och låta de kriminella ta hand om den marknaden också.

Trots att vi alla är överens om att alkohol är en farlig drog med stora risker, har vi kommit fram till att det bästa är att låta den säljas lagligt under reglerade former. Då kan man införa åldersgränser. Systembolaget sätter en ära i att vara petiga med ålderskontrollen på kunderna, och vi kan vara hundraprocentigt säkra på att ingen av deras säljare är ett barn.

Så skulle det kunna fungera med cannabis också. Men det har politikerna satt stopp för. Vare sig Magdalena Anderssons förra regering eller Ulf Kristerssons nuvarande är beredda att ens utreda vad narkotikapolitiken har haft för effekter, än mindre att fundera på vad det finns för alternativ.

Samtliga åtta riksdagspartier är i dagsläget överens om att de kriminella gängen ska får behålla sitt lönsamma monopol på narkotikaförsäljning i Sverige. Och gängkriminella bryr sig inte om åldersgränser, vare sig på säljare eller köpare. Så blir det på en helt oreglerad marknad. Och så har politikerna i riksdag och regering bestämt att de ska vara.

Anton Sauer (C), som sitter i kommunstyrelsen i Malmö, får stå för slutkommentaren från twitter:

”– Om vi ska stoppa nyrekryteringen så krävs det ett paradigmskifte.”

Hur kan man tro att det är ett paradigmskifte att än en gång ge sig efter brukare? Det är för fan det enda vi gjort de senaste 40 åren. Tycker man på riktigt att problemet med narkotika har blivit bättre?