Stockholm Medical Cannabis Conference

Avkriminalisera hemodling av cannabis som ett första steg

Christian Engström vädjar till våra politiker att ta sitt förnuft till fånga. ”Det allra bästa för att slå undan benen för gängen skulle vara att legalisera både användning och reglerad försäljning av cannabis.” Skriver han i veckans krönika!

Om vi ska lyckas bryta nyrekryteringen till gängen måste vi slå mot deras inkomster. En åtgärd som vi kan genomföra mycket snabbt är att avkriminalisera hemodling av cannabis för eget bruk. Det är antagligen inte riktigt lika effektivt som en legalisering, där man också tillåter försäljning under reglerade former. Men det skulle vara ett rejält första steg i rätt riktning. Och det kan börja ta pengar från gängen redan ett par månader efter att lagändringen är klubbad.

Det allra bästa för att slå undan benen för gängen skulle vara att legalisera både användning och reglerad försäljning av cannabis. När man säger ”legalisering” i narkotikadebatten är det det man menar.

Annons

Fanns det ett brett utbud av bra cannabis till rimliga priser att köpa på Systembolaget eller andra kontrollerade försäljningsställen, då skulle ingen ha någon anledning att köpa av kriminella. Då skulle den kriminella sektorn tappa nästan hela den marknad som idag ger dem (uppskattningsvis) 10 miljarder om året.

Men även en avkriminalisering kan slå mot gängen om den görs rätt. Det viktiga för att uppnå det målet är att det inte bara blir tillåtet att använda cannabis och inneha rimliga mängder för eget bruk, utan att man också tillåter odling för eget bruk. Då kan de som vill använda cannabis göra det utan att en krona går till de kriminella, genom att brukarna odlar själva. Avkriminalisering innebär att all försäljning fortsätter vara lika förbjuden som idag. Men att odla ett begränsat antal plantor för eget bruk blir tillåtet.

Gängen får i så fall behålla de kunder som av  olika anledningar inte kan eller vill odla själva. Det slipper man om man går hela vägen och legaliserar, som till exempel Kanada har gjort och Tyskland är på väg att göra. Men många cannabisbrukare skulle alldeles säkert föredra att ha några blomkrukor om det blev lagligt, istället för att behöva handla av kriminella.

Det är inte alls svårt att odla cannabis för husbehov. Vill man ha absolut toppkvalitet med så höga halter av cannabinoider som möjligt, då kräver det en hel del specialkunskaper och praktisk övning. Men det är ju egentligen inte särskilt viktigt när man odlar för eget bruk. Och att få fram blommor av tillräckligt bra kvalitet för husbehov, det klarar vem som helst.

Det är inte utan orsak som cannabis kallas för weed – ogräs – på amerikanska. Det växer så det knakar. Det är bara att ta några frön, låta dem gro och sedan peta ner dem i jorden i en blomkruka. Får de bara tillräckligt med ljus växer de till stora frodiga plantor på några månader. Och sedan är det bara att skörda.

Att få tillgång till frön är inget problem alls. Redan idag är det (lustigt nog) helt lagligt att både köpa, sälja och inneha cannabisfrön. Det finns gott om helt lagliga sajter på internet som säljer cannabisfrön av olika sorter. Det är först när man stoppar fröna i jorden som man idag bryter mot lagen. Men ändrar vi ett par meningar i lagboken blir det också lagligt, och då finns det inga hinder alls.

Vi kan inte veta i förväg exakt hur stor del av den kriminella marknaden som skulle försvinna, men vi kan vara övertygade om att det blir en hel del. Speciellt storkonsumenter lär nog tycka det är värt besväret, och till och med tycka att det är en rolig hobby. Och det är ju storkonsumenterna som är gängens viktigaste kunder idag.

Genomför vi en avkriminalisering av personligt bruk inklusive odling, då har vi tagit ett stort steg för att försvaga gängen. Förutom att gängen förlorar pengar kommer avkriminaliseringen frilägga ganska stora resurser hos för polis och rättsväsende, som istället kan läggas på att bekämpa våldet och den grova brottsligheten. Ungdomar i förorterna behöver inte längre se polisen som en fiende som när som helst kan tvinga dem till förnedrande pissprover, utan förhoppningsvis som en vän som skapar trygghet i deras bostadsområden.

Och det allra bästa med en avkriminalisering på det här sättet är att den kan genomföras mycket snabbt, i det ögonblick den politiska viljan finns. Det är bara att ändra ett par meningar i lagboken, och så är reformen klar. Det behövs inga nya myndigheter eller kontrollanter eller andra resurser från statens sida. Ett par månader efter lagändringen kommer de första lagliga husbehovsodlingarna börja förse sina ägare med den cannabis de behöver för eget bruk, och de kommer aldrig någonsin mer behöva ge en enda krona till kriminella gäng som skjuter och spränger.

Alla de politiska partierna säger att de vill knäcka gängen och bryta nyrekryteringen, men hittills har utvecklingen gått i rakt motsatt riktning. Så kan vi faktiskt inte fortsätta. Avkriminalisera hemodling av cannabis nu, så tar vi åtminstone bort några av miljarderna som finansierar gängvåldet. Det kommer inte att lösa alla problem, men det kommer vara en konkret början. Efter det kan vi diskutera hur vi går vidare.

Vad har vi att förlora på att försöka?

Hela miniserien:

Avkriminalisering och legalisering – vad är vad och varför?
Avkriminalisera narkotikabruk på rätt sätt

Legalisera cannabis på rätt sätt
Avkriminalisera hemodling av cannabis som ett första steg